Az „anchoïade” egy hagyományos francia mártogatós, amely Dél-Franciaországból, Provence vidékéről származik. Főként szardellából (más néven anchovy), fokhagymából, olívaolajból és néha ecetből vagy citromléből készül. A krémes, sós ízű püré remekül használható különféle ételek ízesítésére vagy önálló fogásként zöldségekkel és kenyérrel tálalva. Ha szereted a karakteres, halas ízeket, az anchoïade biztosan elnyeri a tetszésedet!
Példák az anchoïade felhasználására:
- Frissen sült kenyérrel: Az anchoïade kitűnően passzol ropogós baguette-hez vagy más sült kenyerekhez.
- Nyers zöldségekkel: Répa, zeller vagy paprika szeletek tökéletes partnerei lehetnek egy anchoïade mártogatósnak.
- Saláta öntetként: Adj egy kanállal a kedvenc salátádra egy kis ízrobbanásért.
- Grillezett húsokhoz: Kenj egy réteget sült csirke vagy marhahús tetejére, hogy egy kis extra ízt adj az ételhez.
- Tésztákhoz: Adj hozzá egy keveset tésztaszószként, hogy sós, umami ízvilágot kapj.
- Pizza toppingként: Használd a pizzára szószként a paradicsomos alap helyett egy különlegesebb, intenzívebb ízélményért.
Remélem, hogy tetszett ez a kis betekintő az anchoïade világába!