szuflé

1 perc olvasás

A "szuflé" szó magyarul a francia eredetű "soufflé"-ből származik, és egy könnyű, levegős, sütőben sült ételre utal, amelyet általában tojással és valamilyen ízesítő hozzávalóval készítenek. A szuflé alapja egy selymes hab, amely a tojásfehérje felveréséből keletkezik, és ezt keverik össze egy különféle alapanyagból készült alapkrémmel. Az étel legfontosabb tulajdonsága, hogy a sütés során megemelkedik, egyfajta légies, bolyhos szerkezetet képezve. Az elkészült szuflé gyorsan összeesik, ezért azonnal tálalni kell.

Példák szuflékra:

  1. Csokoládészuflé: Gazdag, sűrű csokoládé alap, amelyet tojásfehérje habbal lazítanak, majd sütés közben megemelkedik.

  2. Sajtszuflé: Sajttal ízesített, sós szuflé, amely általában parmezán vagy gruyère sajt felhasználásával készül.

  3. Citromszuflé: Frissítő és könnyed szuflé, amely citromlével és héjjal készül, hogy pikáns ízű legyen.

  4. Spárgaszuflé: Könnyed, sós étel, amelyhez az apróra vágott spárgát adják hozzá az alaphoz.

  5. Vaníliaszuflé: Klasszikus desszert, amely vaníliakivonattal készül, lágy és enyhén édes ízélményt kínál.

A szuflé készítésekor az időzítés kulcsfontosságú, mivel a felvert tojásfehérjék a sütés során felpumpálják a tésztát, de gyorsan össze is eshetnek, ha sokáig állnak.

Legtöbbet keresett szavak és kifejezések

Legfrissebb szavak a szótárban

Megosztás
SzóLexikon
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.