A "szuflé" szó magyarul a francia eredetű "soufflé"-ből származik, és egy könnyű, levegős, sütőben sült ételre utal, amelyet általában tojással és valamilyen ízesítő hozzávalóval készítenek. A szuflé alapja egy selymes hab, amely a tojásfehérje felveréséből keletkezik, és ezt keverik össze egy különféle alapanyagból készült alapkrémmel. Az étel legfontosabb tulajdonsága, hogy a sütés során megemelkedik, egyfajta légies, bolyhos szerkezetet képezve. Az elkészült szuflé gyorsan összeesik, ezért azonnal tálalni kell.
Példák szuflékra:
-
Csokoládészuflé: Gazdag, sűrű csokoládé alap, amelyet tojásfehérje habbal lazítanak, majd sütés közben megemelkedik.
-
Sajtszuflé: Sajttal ízesített, sós szuflé, amely általában parmezán vagy gruyère sajt felhasználásával készül.
-
Citromszuflé: Frissítő és könnyed szuflé, amely citromlével és héjjal készül, hogy pikáns ízű legyen.
-
Spárgaszuflé: Könnyed, sós étel, amelyhez az apróra vágott spárgát adják hozzá az alaphoz.
-
Vaníliaszuflé: Klasszikus desszert, amely vaníliakivonattal készül, lágy és enyhén édes ízélményt kínál.
A szuflé készítésekor az időzítés kulcsfontosságú, mivel a felvert tojásfehérjék a sütés során felpumpálják a tésztát, de gyorsan össze is eshetnek, ha sokáig állnak.