Szuflé egy elegáns francia desszert, amely hírhedt arról, hogy könnyű összeállítani, de kihívás tökéletesen elkészíteni. A szó maga a francia "souffler" igéből származik, ami azt jelenti, hogy felfújni vagy léggömbszerűen emelkedni. A szuflé lényege a levegős, könnyed szerkezet, amit az elválasztott tojásfehérjék kemény habbá verésével és azok óvatos beleforgatásával érnek el a masszába. A szuflék lehetnek édesek vagy sósak, attól függően, hogy milyen hozzávalókat használnak.
Példák szuflékra:
- Csokoládé szuflé: Gazdag kakaóporral vagy olvasztott csokoládéval készült, kívül ropogós, belül lágy és folyós édesség.
- Sajtszuflé: Éles ízű sajtok, például Gruyère vagy Cheddar felhasználásával készül, sós változat, amely kiváló előétel.
- Citromszuflé: Frissítő citromos ízzel, könnyű és puffos, tökéletes egy meleg napon fogyasztani.
- Vanília szuflé: Klaszikus édes szuflé, amely vaníliakivonatot használ, tökéletes bármilyen étkezés lezárásaként.
- Spárgaszuflé: Könnyű és ízletes tavaszi snack, amely tökéletes vegetáriánus opció.
A szuflé készítése során a sütési idő kritikus; túl sok vagy túl kevés sütés megakadályozhatja, hogy megfelelően emelkedjen.