Sushi

1 perc olvasás

Sushi egy japán étel, amely világszerte népszerűvé vált, és általában ecetes rizst (shari) és más összetevőket, például nyers halat (netát) vagy zöldségeket tartalmaz. Bár sokan a nyers hallal azonosítják, a sushi valójában a rizsről kapta a nevét, és maga az ecetes rizs a sushi lelke. Az ételhez gyakran társítanak wasabit (japán torma) és szójaszószt, valamint gyakran fogyasztják savanyított gyömbérrel (gari).

Példák a sushi típusaira:

  • Nigiri: Egy falatnyi rizsgombóc, amelyet általában egy szelet nyers hal borít.
  • Maki: Rizsből és töltelékből álló tekercs, amely algával (nori) van körbevéve.
  • Temaki: Kézzel készült kúpos tekercs, amelyet nori lapba csavarnak, és megtöltik rizssel és más hozzávalókkal.
  • Sashimi: Noha technikailag nem sushi, gyakran együtt szolgálják fel. Csak magát a halat, szeletelt formában tartalmazza rizs nélkül.
  • Uramaki: Fordított tekercs, ahol a rizs kívül, az alga pedig belül helyezkedik el.
  • Inari: Édes tofu bőrbe töltött ecetes rizs.

Mindegyik típus más élményt nyújt, és remekül mutatja be a japán gasztronómia sokszínűségét és precizitását.

Legtöbbet keresett szavak és kifejezések

Legfrissebb szavak a szótárban

Megosztás
SzóLexikon
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.