A „makaróni” egy tésztafajta, amely hosszú, cső alakú formában készül. Az olasz konyhaművészet egyik alapvető eleme, és népszerű szerte a világon. A makaróni általában durumbúzából készül, hogy megtartsa formáját főzés közben, de más lisztből is készíthető. A tészta henger alakja kiválóan alkalmas arra, hogy különféle szószokat tartson meg, ezáltal különösen sokoldalú alapanyag az ételekben.
Példák Makaróni Ételekre
- Bolognai makaróni: Paradicsomos-húsos raguval tálalt makaróni.
- Sajtkrémes makaróni: Többféle olvasztott sajtból készült krémmel összekevert makaróni.
- Carbonara makaróni: Tejszínes, tojásos és szalonnás szósszal tálalt makaróni.
- Makaróni sült: Sütőben megsütött makaróni, gyakran sajttal és zöldségekkel.
Szinonimák
- Csőttészta
- Tönkölytészta (bár ez inkább az alapanyagára utal)
- Tésztacső
A makarónit sokféleképpen lehet elkészíteni, és számtalan szószhoz illik, legyen az húsos, zöldséges vagy akár sajtos alapú. Ha változatosságra vágysz, érdemes kísérletezni különböző ízekkel és hozzávalókkal.