A „madártej” egy hagyományos magyar desszert, ami egy könnyű és habos édesség. Az étel neve szó szerint „madártej”, ami a habkönnyű, légies állagára utal. Az eredeti madártej tejből, tojásból, cukorból és vaníliából készül, de különféle variációi is léteznek. Az alapvető elkészítési módszer során a tojásfehérjéből habot vernek, amit aztán forró tejbe szaggatnak, így kapják meg a lebegő tojásfehérjehabokat, míg a tojássárgájából készült krém adja a desszert alapját.
Példák a madártej variációira:
- Hagyományos madártej: A klasszikus recept tejes-tojásos vaníliakrémmel és tojásfehérjehabokkal.
- Csokoládés madártej: A vaníliakrém helyett vagy mellett csokoládés változat a gazdagabb ízek kedvelőinek.
- Karamellás madártej: A tejhez vagy a tetejére karamellszósz adásával készült változat.
- Gyümölcsös madártej: Friss vagy konzerv gyümölcsök hozzáadásával izgalmasabbá tett verzió.
- Mentás madártej: Menta esszencia vagy friss menta levelek hozzáadásával frissített klasszikus.
A madártej egyszerű, de nagyszerű édesség, ami tartós szereplője a magyar konyhának és sokak kedvence gyerekkoruk óta.