A „jód” egy kémiai elem, amely a periódusos rendszer VII.A csoportjába, a halogének közé tartozik. Vegyjele „I”, rendszáma 53. A jód szilárd halmazállapotú, sötét szürke vagy fekete kristályos anyag, mely könnyen szublimál, azaz szilárd állapotból közvetlenül gőzállapotba megy át anélkül, hogy elfolyósodna. A jódnak nagyon fontos szerepe van az emberi szervezetben, különösen a pajzsmirigy működésében, mivel a pajzsmirigyhormonok szintéziséhez nélkülözhetetlen. A természetben jellemzően tengeri élőlényekben, algákban és ásványvizekben található meg.
Az alábbiakban példák a „jód” különböző kontextusokban való használatára:
- Az orvos jódos oldattal fertőtlenítette a sebet.
- A jódhiány pajzsmirigy alulműködéshez vezethet.
- A tengeri halak gazdagok jód tartalmúak, ezért érdemes őket rendszeresen fogyasztani.
- A jódot az asztali sóhoz is hozzáadják a hiánybetegségek megelőzése érdekében.
- A jód oldat használata égési sérülések ellátásánál is előnyös.
A jód nélkülözhetetlen eleme az egészséges táplálkozásnak, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszuk azt.