Az „evőkanál” egy konyhai eszközt jelöl. Az evőkanál, ahogy a neve is sugallja, elsősorban evésre szolgál, de természetesen más funkciókat is betölthet a gasztronómiai tevékenységek során. Az evőkanalat általában levesek, tálalható főételek és egyéb folyékony vagy félfolyékony ételek elfogyasztásához használjuk. Az evőkanálnak van egy bizonyos mérési funkciója is, ami különösen fontos a receptek követésekor, mivel gyakran használják alapegységként mennyiségek meghatározására.
Az evőkanál mérete körülbelül 15 milliliter folyadékot vagy 10-15 gramm szilárd anyagot képes méretében befogadni, de ez függ a kanál pontos kialakításától és anyagától. Az evőkanál általában rozsdamentes acélból vagy más fémekből készül, de ma már elérhetők műanyag és fa változatok is.
Példák az evőkanál használatára:
- Leves fogyasztás: Lebbencs leves vagy húsleves kényelmes elfogyasztásához.
- Mérés a főzés során: Két evőkanál cukor hozzáadása egy sütemény receptjéhez.
- Tálalás: Rakott krumpli vagy pörkölt tálalásakor segítségével adagolják az ételt.
- Szószok keverése: Salátaöntet vagy mártás összekeverése evőkanál segítségével.