A rhodoxantin egy természetben előforduló karotinoid pigment, amely az E161f jelöléssel található meg az élelmiszeriparban. Elsősorban vörös, narancs vagy sárga színezékként használják különféle termékekben. Karotinoidként antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segíthet megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől. Bár a természetben megtalálható például egyes növényekben és algákban, az ipari felhasználására elsősorban szintetikus formában kerül sor.
Példák, ahol rhodoxantint (E161f) használhatnak:
- Élelmiszerek: Gyümölcslevek, nektárok vagy más italok színezésére.
- Sütemények: Tésztafélék és édességek színezésére, hogy élénkebb árnyalatot kapjanak.
- Tejtermékek: Bizonyos sajtok, joghurtok esetén, hogy vonzó megjelenést biztosítsanak.
- Halételek: Akvakultúrákból származó halak, például lazac mesterséges színezésére.
- Kozmetikai termékek: Szépségápolási termékekben is találkozhatunk vele, például rúzsokban vagy arckrémekben.
Ne feledjük, hogy bár a rhodoxantint élelmiszer-adalékként alkalmazzák, mindig fontos ellenőrizni a termék címkéjét az egészségügyi előírások betartása érdekében.