A "Drip Coffee" kifejezés a kávéfőzési módszerre utal, ahol a forró víz áthalad az őrölt kávén, majd lecsepeg egy edénybe vagy kannába. Magyarul gyakran filterkávéként is emlegetjük. Ezt a módszert sokan szeretik, mert viszonylag könnyű vele finom, tiszta ízű kávét készíteni. Az ilyen típusú kávé könnyedebb és kevésbé keserű, mint például az eszpresszó.
Példák a Drip Coffee-ra:
- Automata Kávéfőző: Sok otthoni kávégép ebben a stílusban működik. Csak beletöltjük a vizet és a kávét, majd elindítjuk a gépet.
- Pour Over (V60, Kalita Wave, Chemex): Kézi módszer, ahol lassan öntjük a forró vizet a kávéra egy speciális tölcséren keresztül.
- French Press: Bár általában nem tartják tipikus drip módszernek, hasonlóan egyszerű és "tisztább" ízű kávét ad.
- Cold Brew Dripper: Hideg vízzel készül, lassú csepegtetéssel, ami különösen frissítő nyári ital.
- Perkolátor: Régebbi stílusú technika, ahol a forró víz többször áthalad a kávén, míg el nem éri a szükséges erősséget.
Az ilyen típusú kávéfőzési módok lehetővé teszik, hogy a kávé szerelmesei különféle ízélményekkel kísérletezzenek.