A "csaplár" szó magyarul azt jelenti, hogy egy személy, aki egy ivóhely, például kocsma vagy söröző üzemeltetéséért, különösen a csapolt italok felszolgálásáért felelős. Ez a szerep a történelem során különösen fontos volt, hiszen a csapolt sör elterjedése előtt a folyékony kenyér-nek is nevezett ital a mindennapi élet jelentős részét képezte. A csaplár nemcsak a csapolt italok szakszerű kezeléséről gondoskodik, hanem a vendégek kiszolgálásáért is felel, biztosítva ezzel a jó hangulatot és a vendéglátóhely zökkenőmentes működését.
Példák a "csaplár" használatára:
- A falusi kocsmában a csaplár népszerű volt, mert mindig mosolygott és tudta, melyik vendég mit iszik.
- Régen a csaplár a falu egyik legbefolyásosabb embere volt, hiszen a kocsma volt a közösségi élet központja.
- A csaplár feladata volt, hogy mindig friss sört csapoljon az érkező vendégeknek.
- Az új csaplár gyorsan megszokta a város forgatagát és hamar összebarátkozott a helyi törzsvendégekkel.
- A söröző csaplárja mindig tudta, hogy ki milyen sört szeret, így gyorsan és pontosan tudott kiszolgálni mindenkit.