Aszkorbinsav

1 perc olvasás

Aszkorbinsav, közismertebb nevén C-vitamin, egy vízben oldódó vitamin, amely számos fontos biológiai funkcióval bír a szervezetben. Elsősorban antioxidánsként ismert, amely védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Emellett alapvető szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, a kollagén szintézisben, a sebgyógyulásban, és a vas felszívódásának elősegítésében.

Az aszkorbinsav hiánya számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve a skorbut nevű súlyos állapotot, melynek tünetei közé tartozik a gyengeség, vérző íny és a lassú sebgyógyulás. Szerencsére a C-vitamint a legtöbb ember megfelelő mennyiségben tudja bevinni a táplálkozásával.

Példák az aszkorbinsav forrásaira:

  • Citrusfélék: narancs, citrom, lime, grapefruit
  • Zöldségek: paprika, paradicsom, brokkoli, kelbimbó
  • Bogyós gyümölcsök: eper, málna, áfonya, szeder
  • Egzotikus gyümölcsök: kiwi, mangó, papaya
  • Zeller: különféle zöldség alapú turmixokban vagy salátákban is gyakori
  • Főzés nélkül fogyasztott zöldségek: spenót, zöld leveles saláták

Az egészség megőrzése érdekében célszerű minden nap különféle C-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasztani!

Legtöbbet keresett szavak és kifejezések

Legfrissebb szavak a szótárban

Megosztás
SzóLexikon
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.