Tréfli

1 perc olvasás

A „tréfli” egy héber eredetű jiddis szó, amely szó szerint „széttépettet” jelent. A kifejezést a kóser étkezési előírásokkal kapcsolatban használják, és olyan ételekre utal, amelyek nem felelnek meg a kósersági szabályoknak, ezért nem fogyaszthatók. A kóserság szigorúan szabályozza az állati eredetű ételek elkészítését és fogyasztását, így az olyan ételek, amelyek nem esnek ezek alá, tréflinek számítanak.

Példák tréfli ételekre:

  • Disznóhús: A zsidó vallási szabályok szerint tiltott.
  • Tenger gyümölcsei: Rák, kagyló, polip, amelyeket nem tekintenek kósernek.
  • Véres hús: Olyan hús, amelyet nem megfelelően csapoltak le vértelenítés céljából.
  • Tej és hús kombinálása: Például sajtburger, ahol tejtermék és hús együtt szerepel.
  • Nem kóser alapanyagokból készült ételek: Például olyan sütemény, ami állati zsírokat tartalmaz.

Azt is fontos megjegyezni, hogy bizonyos ételek készítésénél használt konyhai eszközök is „tréflinek” minősülhetnek, ha nem kóser alapanyagokat értek el.

Legtöbbet keresett szavak és kifejezések

Legfrissebb szavak a szótárban

Megosztás
SzóLexikon
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.