Sauté jelentése:
A „sauté” francia eredetű kifejezés, ami azt jelenti, hogy valamit gyorsan, magas hőfokon kevés zsiradékon pirítunk vagy sütünk. Ez a főzési technika azt a célt szolgálja, hogy az alapanyagok külseje ropogós, belseje pedig omlós maradjon, miközben az ízek koncentrálódnak. A sautézás során az étel folyamatosan mozog a serpenyőben, hogy egyenletesen süljön meg, így elkerülve az odaégést.
Példák sauté ételekre:
- Sauté csirke: Vékony csirkeszeletek gyors megpirítása olívaolajon fokhagymával és fűszerekkel.
- Sauté zöldség: Paprika, hagyma, cukkini és más szezonális zöldségek pirítása kevés olajon, sóval és borssal ízesítve.
- Rák sautéval: Rákok gyors sütése fokhagymával, citromlével és petrezselyemmel.
- Gombás sauté: Friss gombás keverék gyors sütése vajjal és kakukkfűvel ízesítve.
- Krumpli sauté: Kis kockákra vágott burgonya pirítása, amíg aranybarna nem lesz, majd friss zöldfűszerekkel megszórva.
Ez a technika remek módja annak, hogy az ételek gyorsak és ízletesek legyenek!