A fermentáció egy biokémiai folyamat, amely során mikroorganizmusok, mint például élesztők vagy baktériumok, szerves anyagokat bontanak le energia és melléktermékek, például alkohol vagy savak képződése közben.
fermentáció eredete
A „fermentáció” a latin „fermentare” szóból származik, ami erjedést jelent. Az erjedés során mikroorganizmusok alakítják át az anyagokat.
Szófaj
Főnév.
Szinonimák
erjedés, átalakulás, lebontás, rothadás
Ellentéte
Nincs ismert ellentéte.
Példamondatok
– Az alkoholos italok gyártása során az egyik legfontosabb lépés a fermentáció, amely során az élesztő cukrot alakít alkohollá.
– A fermentáció természetes folyamat, amelyet az emberiség évezredek óta használ az ételek tartósítására és ízük gazdagítására.
– A savanyú káposzta készítése során a fermentáció segít megőrizni a káposzta tápanyagtartalmát és jellegzetes ízét.