Crème brûlée egy különleges édesség, amit gyakran a francia gasztronómiával azonosítanak, de világszerte kedvelt. A név franciául "égetett krémet" jelent. Az édesség alapja egy gazdag, krémes puding, amely tejszínből, tojássárgájából, cukorból és vaníliából készül. Ami igazán egyedivé teszi a crème brûlée-t, az a ropogós karamellréteg a tetején. Ez a réteg úgy készül, hogy a puding tetejére cukrot szórnak, majd azt karamellizálják, általában egy konyhai fáklyával vagy grillsütő alatt.
Példák a crème brûlée variációira:
-
Klasszikus Crème Brûlée
- Gazdag vaníliás krémmel és ropogós karamellréteggel a tetején.
-
Csokoládés Crème Brûlée
- A krémbe olvasztott csokoládé kerül, csokoládé rajongóknak kötelező.
-
Málnás Crème Brûlée
- Friss málna a krém között, enyhén savanykás ízzel.
-
Pisztáciás Crème Brûlée
-
Kávés Crème Brûlée
- Kávé hozzáadásával készült krém, a koffein szerelmeseinek.
-
Lime-os Crème Brûlée
- Lime héjával és levével ízesítve, frissítő citrusos aroma.
A crème brûlée elkészítése egyszerűnek tűnhet, de a tökéletes krémes állag és a ropogós teteje eléréséhez némi gyakorlat és türelem szükséges.