À la carte egy francia kifejezés, amely a vendéglátás világában használatos, és szó szerint azt jelenti, hogy "a menüről". A lényege, hogy az éttermekben az egyes fogásokat külön-külön, önálló áron kínálják, így a vendégek szabadon választhatnak az étlapról anélkül, hogy egy előre összeállított menüt kellene kérniük. Ez szemben áll a prix fixe vagy a menüajánlatokkal, ahol az ételek kombinációi egy fix áron elérhetők.
Példák egy à la carte étlapra:
-
Előételek:
- Lazactatár – 2,500 Ft
- Bruschetta paradicsommal és bazsalikommal – 1,500 Ft
-
Levesek:
- Húsleves májgombóccal – 1,200 Ft
- Brokkolikrémleves – 1,000 Ft
-
Főételek:
- Grillcsirkemell sült burgonyával – 3,200 Ft
- Marhapörkölt galuskával – 3,500 Ft
-
Desszertek:
- Csokoládéfelfújt – 1,800 Ft
- Epres panna cotta – 1,700 Ft
Az à la carte rendszer előnye, hogy az étterem vendégei rugalmasan saját ízlésük és étvágyuk szerint állíthatják össze étkezésüket, hiszen az étlap sokféleségének köszönhetően akár a legkülönlegesebb igények is kielégíthetők.