Az E172 egy élelmiszer-adalékanyag, amelyet színezőanyagként használnak az élelmiszeriparban. „Vasoxidok és hidroxidok” néven is ismert, ezek a vegyületek természetben is előfordulnak, és a vas különböző oxidációs állapotának megfelelően különböző színeket eredményeznek, mint például vörös, sárga és fekete.
Az E172-t gyakran használják különböző termékek színének fokozására. Az alábbiakban néhány példa található, hogy hol találkozhatsz ezzel az adalékanyaggal:
- Édességek: Gyakran használják cukorkák, csokoládék és más édességek vonzóbbá tételéhez.
- Pékáruk: A pékáruk, mint például sütik vagy torták színének intenzívebbé tételére is alkalmazzák.
- Drazsék: Színes bevonatokkal ellátott drazsék és tabletták is tartalmazhatják ezt az adalékanyagot.
- Húskészítmények: Bizonyos típusú hústartalmú termékek, mint például egyes kolbászok, tartalmazhatják.
- Konzervek és feldolgozott élelmiszerek: A konzervált és egyéb módon feldolgozott élelmiszereknél is gyakori.
Az E172 használata az EU-ban és más országokban engedélyezett, de mint minden élelmiszer-adalékanyag esetében, a mennyiségeket szabályozzák, hogy biztosítsák a biztonságos fogyasztást. Ha természetes vagy bio élelmiszereket preferálsz, érdemes ellenőrizni a termékek címkéjét, hogy tartalmaznak-e E172-t.