A „resztel” kifejezés a magyar nyelvben főként a főzés terén használatos, és azt jelenti, hogy valamilyen ételt, például húst vagy zöldséget, zsírban vagy olajban, fedő alatt, saját levében párolunk, hogy az ízek összeérjenek és a fogás puhává váljon.
resztel eredete
A „resztel” szó a magyar nyelvben a „reszt” főnévből származik, amely a középkori latin „restare” (megmaradni) igéből ered, utalva a maradék étel újrahasznosítására.
Szófaj
Ige.
Szinonimák
Nincs ismert szinonima.
Ellentéte
Nincs ismert ellentéte.
Példamondatok
– A vasárnapi ebéd után anyukám mindig resztel egy kis húst a krumpli mellé.
– A szakács különleges módon resztelte a zöldségeket, hogy még ízletesebbek legyenek.
– Az étteremben olyan finoman resztelték a hagymát, hogy az egész fogás különleges lett.