E101a riboflavin-5′-foszfát

1 perc olvasás

Az E101a, más néven riboflavin-5′-foszfát, egy természetes színezék, ami a riboflavin, vagyis a B2-vitamin egyik foszforilált változata. A riboflavin fontos szerepet játszik az energiatermelésben, mivel segíti a szénhidrátok, zsírok, és fehérjék lebontását, valamint elengedhetetlen a megfelelő látáshoz és a bőr egészségéhez. Az E101a kémiai módosítása révén a riboflavin stabilabbá válik, különösen savas élelmiszerekben, ezért gyakran használják az élelmiszeriparban.

Példák az E101a alkalmazására:

  • Tejtermékek: Színezékként joghurtokban és italokban használatos, hogy kellemes, természetes színt adjon.
  • Gabona pelyhek: Gyakran alkalmazzák müzlikben és más reggeli pelyhekben a termékek vonzóbbá tételéhez.
  • Édességek: A cukrászipar is előszeretettel alkalmazza édességek, sütemények színezésére.
  • Italok: Főként a vitaminokkal dúsított italokban találkozhatunk vele, ahol a színezés mellett a vitamin tartalom növelése is fontos szempont.
  • Sütőipari termékek: Sütik és péksütemények színének javítására.

Bár széleskörűen alkalmazzák, mindig figyelj arra, hogy az E számok listáján szereplő adalékanyagok fogyasztása mértékkel történjen.

Legtöbbet keresett szavak és kifejezések

Legfrissebb szavak a szótárban

Címkék
Megosztás
SzóLexikon
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.