csicsóka

2 perc olvasás

A csicsóka (latinul: Helianthus tuberosus) egy növény neve, melyet sokan ismerhetnek földialma vagy topinambur néven is. Ez a napraforgófélék családjába tartozó, gumós zöldségféle főként a gumójáért termesztik, melynek íze leginkább egy kissé édeskés krumplihoz vagy retekhez hasonlítható.

A csicsóka gumója beltartalom tekintetében igen értékes, hiszen kevés kalóriát, sok rostot, rengeteg vitamint (főként C- és B-vitaminokat), valamint ásványi anyagokat (például káliumot, vasat) tartalmaz. Az egyik legfontosabb összetevője az inulin, ami egy speciális rost – ezt főként azok kedvelik, akiknek fontos a vércukorszint kiegyensúlyozott szinten tartása.

Rendszerint októbertől márciusig elérhető a piacokon, és sokféle módon elkészíthető: sütve, főzve, levesként, salátában, de akár nyersen is fogyasztható.

Példák a használatára

  • A nagymamám mindig csicsókalevest főz télen.
  • Sokan a csicsókát nyersen szeletelik salátákba, mert ropogós és enyhén édeskés.
  • A csicsóka remek alternatíva lehet a burgonya helyett a diétában.
  • Szárított csicsókából egészséges snack is készíthető.
  • A reformkonyha egyik kedvelt alapanyaga a csicsóka.

Csicsóka szinonimái

  • Földialma
  • Topinambur
  • Jeruzsálem articsóka (inkább irodalmi, ritkán használt)

További érdekességek

  • A csicsóka az 1600-as években került Európába, Észak-Amerikából származik.
  • Kifejezetten jól bírja a hűvösebb éghajlatot is.
  • Az étkezési cél mellett takarmánynövényként és ipari célokra (például szeszfőzés) is termesztik.

Ha egészséges, változatos étrendet szeretnél, érdemes kipróbálni a csicsókát, legyen szó egy egyszerű köretről, vagy akár egy különleges levesről!

Legtöbbet keresett szavak és kifejezések

Legfrissebb szavak a szótárban

Megosztás
SzóLexikon
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.