A csicsóka (latinul: Helianthus tuberosus) egy növény neve, melyet sokan ismerhetnek földialma vagy topinambur néven is. Ez a napraforgófélék családjába tartozó, gumós zöldségféle főként a gumójáért termesztik, melynek íze leginkább egy kissé édeskés krumplihoz vagy retekhez hasonlítható.
A csicsóka gumója beltartalom tekintetében igen értékes, hiszen kevés kalóriát, sok rostot, rengeteg vitamint (főként C- és B-vitaminokat), valamint ásványi anyagokat (például káliumot, vasat) tartalmaz. Az egyik legfontosabb összetevője az inulin, ami egy speciális rost – ezt főként azok kedvelik, akiknek fontos a vércukorszint kiegyensúlyozott szinten tartása.
Rendszerint októbertől márciusig elérhető a piacokon, és sokféle módon elkészíthető: sütve, főzve, levesként, salátában, de akár nyersen is fogyasztható.
Példák a használatára
- A nagymamám mindig csicsókalevest főz télen.
- Sokan a csicsókát nyersen szeletelik salátákba, mert ropogós és enyhén édeskés.
- A csicsóka remek alternatíva lehet a burgonya helyett a diétában.
- Szárított csicsókából egészséges snack is készíthető.
- A reformkonyha egyik kedvelt alapanyaga a csicsóka.
Csicsóka szinonimái
- Földialma
- Topinambur
- Jeruzsálem articsóka (inkább irodalmi, ritkán használt)
További érdekességek
- A csicsóka az 1600-as években került Európába, Észak-Amerikából származik.
- Kifejezetten jól bírja a hűvösebb éghajlatot is.
- Az étkezési cél mellett takarmánynövényként és ipari célokra (például szeszfőzés) is termesztik.
Ha egészséges, változatos étrendet szeretnél, érdemes kipróbálni a csicsókát, legyen szó egy egyszerű köretről, vagy akár egy különleges levesről!