Az "aldehid" kifejezés a szerves kémiában használt fogalom, amely olyan szerves vegyületekre utal, amelyekben egy karbonilcsoport (C=O) kapcsolódik egy hidrogénatomhoz, és egy további szénhidrogén lánchoz vagy csoporthoz. Az aldehidek általában az oxovegyületek közé tartoznak, és fontos szerepet játszanak mind a biológiai folyamatokban, mind az ipari vegyiparban. Az egyszerűségük miatt gyakran szolgálnak kiindulási anyagként más vegyületek előállításához.
Az aldehidek jellemzően jellegzetes szagúak, és sokan közülük gyakran megtalálhatók a természetben, például növények aromaanyagaként.
Példák aldehidekre:
-
Formaldehid (HCHO): Széles körben használt fertőtlenítőszer, amely antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik; ugyanakkor fa alapanyagú termékek gyártása során is alkalmazzák.
-
Acetaldehid (CH3CHO): Az etanol oxidációjakor keletkezik, fontos közbenső termék az alkohol konverziója során élelmiszeripari és vegyipari folyamatokban.
-
Benzaldehid (C6H5CHO): Mandula jellegzetes illatáért felelős vegyület, gyakran használják ízesítőszerként és parfümökben.
-
Furfural (C4H3OCHO): Kukoricakorpából és egyéb mezőgazdasági melléktermékekből állítják elő, ipari oldószerként és műanyaggyártás alapanyagaként is szolgál.
Összefoglalva, az aldehidek széles körben alkalmazott és létfontosságú vegyületek a kémia különböző területein, valamint a mindennapi életben.