A szűzpecsenye szó egy nagyon népszerű fogalom a magyar gasztronómiában, amit érdemes jobban megismerni! Ez a szó egy húskülönlegességet, pontosabban a sertés egyik legnemesebb húsrészét jelenti.
Jelentés
A szűzpecsenye a sertés (disznó) húsa, mégpedig az állat gerince mentén, belül található hosszúkás izomdarab, amit angolul „pork tenderloin”-nak neveznek. Ez a húsrész különösen puha, omlós, szálkamentes és nagyon finom, mivel az állat ezt az izmát szinte alig használja, ezért nem keményedik meg.
A magyar konyhában kiemelten előkelő helyet foglal el, mert gyorsan elkészíthető, ízletes és sokféleképpen variálható. Mindennapi és ünnepi fogásokhoz is előszeretettel alkalmazzák.
Példák szűzpecsenye felhasználására:
- Sült szűzpecsenye zöldségágyon
- Baconbe tekert szűzpecsenye
- Tejszínes-gombás szűzpecsenye
- Mustáros szűzpecsenye szeletek
- Grillezett szűzpecsenye salátával
- Töltött szűzpecsenye (pl. sajttal, sonkával)
Szűzpecsenye – Szinonimák
A „szűzpecsenye” szónak nincsen sok pontos szinonimája a magyar nyelvben, mert egy adott húsrészről van szó, de néhány hasonló vagy rokon elnevezés:
- Sertésszűz (gyakoribb, rövidebb forma)
- Sertésszűzpecsenye
- Pecsenyehús (tágabb értelemben, de nem kizárólag szűzpecsenye)
- Porc tenderloin (angol megfelelő, gasztro szövegekben előfordul)
Érdekességek
- A „szűz” szó ebben az esetben „érintetlen, tiszta” jelentéssel bír, utalva a hús különleges, zsenge minőségére.
- Nagyon népszerű alapanyag vendéglőkben, mert gyorsan és látványosan elkészíthető.
- Alacsony zsírtartalma és puhasága miatt diétás ételekben is kedvelt.
Remélem, ezzel már világos, miért szeretik annyira a szűzpecsenye-t Magyarországon! Ha kóstoltad már, tudod, milyen finom; ha nem, érdemes kipróbálni! 😋