A szacharóz egy diszacharid cukor, amely glükózból és fruktózból áll. Általában étkezési cukorként ismert, és széles körben használják édesítőszerként élelmiszerekben és italokban. Természetesen előfordul például cukornádban és cukorrépában.
szacharóz eredete
A „szacharóz” a latin „saccharum” (cukor) szóból és a görög „-óz” végződésből származik, amelyet a cukrok elnevezésére használnak.
Szófaj
főnév
Szinonimák
nádcukor, répacukor
Ellentéte
Nincs ismert ellentéte.
Példamondatok
– A cukorrépából nyert szacharóz az egyik leggyakrabban használt édesítőszer a világon.
– A szacharóz kémiai képlete C12H22O11, és gyakran egyszerűen csak cukornak nevezzük.
– A szacharóz túlzott fogyasztása hozzájárulhat az elhízás és a fogszuvasodás kialakulásához.