szacharóz

1 perc olvasás

A szacharóz egy diszacharid cukor, amely glükózból és fruktózból áll. Általában étkezési cukorként ismert, és széles körben használják édesítőszerként élelmiszerekben és italokban. Természetesen előfordul például cukornádban és cukorrépában.

szacharóz eredete

A „szacharóz” a latin „saccharum” (cukor) szóból és a görög „-óz” végződésből származik, amelyet a cukrok elnevezésére használnak.

Szófaj

főnév

Szinonimák

nádcukor, répacukor

Ellentéte

Nincs ismert ellentéte.

Példamondatok

– A cukorrépából nyert szacharóz az egyik leggyakrabban használt édesítőszer a világon.
– A szacharóz kémiai képlete C12H22O11, és gyakran egyszerűen csak cukornak nevezzük.
– A szacharóz túlzott fogyasztása hozzájárulhat az elhízás és a fogszuvasodás kialakulásához.

Legtöbbet keresett szavak és kifejezések

Legfrissebb szavak a szótárban

Megosztás
SzóLexikon
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.