parízer

2 perc olvasás

A parízer egy rendkívül ismert, hagyományos felvágott Magyarországon, amit főleg szendvicsekhez, reggelikhez és uzsonnákhoz fogyasztanak. Maga a szó a német „Pariser Wurst” (párizsi kolbász) kifejezésből származik, és eredetileg a párizsi-féle virslit jelentette, de a magyar nyelvben már egy konkrét termékre, egy bizonyos típusú felvágottra utal.

Mit kell tudni a parízerről?

A parízer egy teljesen sima állagú, olcsó húsipari termék, amely alapvetően sertéshúsból, esetleg marhahúsból, szalonnából és különféle adalékanyagokból – például fűszerekből, vízből, fehérjeporokból – készül. Gyakran tartalmaz szóját vagy szójaalapú fehérjét, és a gyártáshoz használnak húspépet is. Általában nagy méretű rudakban, vékony szeletekre vágva árulják. Textúrája puha és egynemű, színe rózsaszínes.

Példamondatok a használatára

  • Reggelire ettünk parízert friss kenyérrel és paprikával.
  • A legolcsóbb felvágottak közé tartozik a parízer.
  • Gyerekkoromban mindig parízer szendvicset vittem az iskolába.
  • Sokan szeretik mustárral vagy zöldségekkel együtt enni a parízert.
  • A parízer szinte minden kisboltban kapható.

Parízer típusai, előfordulási módjai

  • Csirke parízer
    (csirkéből készült, olcsóbb és könnyebb változat)
  • Sertés parízer
  • Fűszeres parízer
    (kicsit pikánsabb, különféle fűszerekkel ízesített változat)
  • Vega/vegán parízer
    (növényi összetevőkből készül, húsmentes változat)

Szinonimák

A parízer szónak kevés valódi szinonimája van, de a következő kifejezések hasonló vagy helyettesítő értelemben használhatók Magyarországon:

  • Felvágott – általános kifejezés, magában foglalja a parízert is, de mindenféle szeletelhető kolbászfélére igaz.
  • Párizsi – egyes vidékeken, vagy idősebbek körében előfordul (szűkebb értelemben ugyanaz)
  • Kolbász – technikailag nem pontos, de a köznyelvben összemosódhat.

Összefoglalás

A parízer szinte minden magyar számára ismerős, elérhető árú, mindennapi élelmiszer, amelynek fogyasztása leginkább szendvicsben jellemző. Ha valaki „parízer szendvicset” mond, szinte mindenki tudja, miről van szó: egy egyszerű, laktató, hagyományos ételről. Az idők során lehettek modernebb, egészségesebb vagy húsmentes változatai is, de alapvetően a parízer a magyar húsipar egyik legismertebb alapterméke.


Remélem, segítettem megérteni, mi az a parízer! Ha szeretnél még példákat vagy recepteket, szólj nyugodtan!

Legtöbbet keresett szavak és kifejezések

Legfrissebb szavak a szótárban

Megosztás
SzóLexikon
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.