A macerál szó jelentése magyarul egy kicsit speciálisabb, főleg a következő esetekben használatos:
Tartalom
- Egyszerűen fogalmazva:
A macerál azt jelenti, hogy egy anyagot (gyakran növényt, gyümölcsöt, fűszert, stb.) hosszabb ideig áztatunk egy folyadékban (víz, alkohol, olaj, ecet, stb.), hogy annak íze, színe vagy illata kioldódjon a folyadékba.
A folyamat célja tehát az, hogy az értékes anyagok “kiázzanak” az eredeti anyagból. - Kiterjesztett értelmezésben:
Átvitt értelemben macerálni valakit vagy valamit azt is jelentheti, hogy valakit „nyúzunk” vagy sokat vacakolunk valamivel.
Példák – Hogyan használjuk a „macerál” szót?
- Nyelvi példák szó szerinti jelentésre:
- Az eperbefőtthöz először maceráld az epret cukorral egy éjszakán át!
- A citromhéjat érdemes legalább egy napig alkoholban macerálni, mielőtt limoncellót főzöl.
- A fűszereket forró vízben macerálták, hogy intenzívebb legyen a tea íze.
- Átvitt értelmű példák:
- Ne macerálj már annyit azzal a projekttel, engedd el!
- Annyi papírmunkával macerálják az embert, mire megkapja a jogosítványt.
Szinonimák
Bár a „macerál” szó eléggé specifikus, vannak rá rokon értelmű szavak bizonyos jelentésekben:
- Áztat (főleg konkrét, konyhai értelemben, pl. babot áztatunk főzés előtt)
- Beáztat
- Áz (pl. a fűszer ázik a borban)
- Kiázik
- Oldódik (ha azt akarjuk hangsúlyozni, hogy valami kioldódik a folyadékban)
- Nyúz (főként átvitt értelemben: macerál valakit problémákkal)
- Vacakol (ha valaki sokáig bajlódik valamivel)
Összefoglalás:
A „macerál” tehát azt jelenti, hogy valamit általában egy folyadékban tartunk, hogy értékes anyagai kioldódjanak, de átvitt értelemben jelenthet felesleges vacakolást, bonyolítást is. Használható a gasztronómiában (pl. likőr, tea, befőtt készítése), de hétköznapi élethelyzetekben is, ha valaki túl sokat foglalkozik egy nehéz vagy idegesítő dologgal.