A grillázs egy népszerű édesség a magyar cukrászatban: karamellizált cukorból és pirított olajos magvakból, leggyakrabban dióból, mandulából vagy mogyoróból készülő ropogós, kemény csemege. A grillázst általában vékony lapokra, darabokra törve fogyasztják, vagy ünnepi alkalmakra, például esküvőkre, keresztelőkre díszes formákban (torták, figurák) is elkészítik. Sokan nosztalgiával gondolnak rá, mert a régi idők lakodalmainak hagyományos süteménye volt, amelyet külön látványosságként is felszolgáltak.
A grillázs készítése egyszerű, de némi odafigyelést igényel: a cukrot aranybarnára olvasztják, majd az előzetesen megpirított és durvára vágott magokat beleforgatják, végül sima felületre öntik, hogy kihűljön és megszilárduljon. Egyes változataiba vajat vagy tejszínt is tesznek, de az alaprecept nagyon egyszerű.
Példák grillázsra:
- Grillázstorta („esküvői grillázstorta”)
- Grillázsfigurák (pl. hattyú, cipő, szív)
- Mogyorós grillázs csemege
- Mandulás grillázskocka
- Diós grillázs
- Karamell-mogyoró grillázs szelet
Grillázs szinonimái:
- Karamellizált magvas édesség
- Magvas karamella (bár ritka, használható)
A grillázs helyett magyarul az „olajos magvas karamella” kifejezés fejezheti ki legközelebb a jelentést, de a szó egyedi, és népszerűségénél fogva szinte mindenki azonnal tudja, mire gondolunk.
Összefoglalva:
A grillázs egy karamellizált cukorból és olajos magvakból összeállított ropogós édesség, amelynek legismertebb formái a díszes torták és figurák. Nagyon jellegzetes finomság, főként ünnepi alkalmakon.