Az „élelmiszer” szó a mindennapi élet egyik legfontosabb fogalmát jelöli: mindazokat az anyagokat, amelyeket az emberek és állatok fogyasztanak, hogy energiát és tápanyagokat nyerjenek a szervezetük működéséhez, fejlődéséhez és fennmaradásához. Az élelmiszerek szerteágazó csoportot alkotnak, és általában növényi vagy állati eredetűek.
Az élelem/étel/élelmiszer főbb jellemzői:
- Alkalmas fogyasztásra (biztonságos, nem okoz betegséget)
- Tápanyagot (fehérjét, szénhidrátot, zsírt, vitaminokat, ásványi anyagokat) tartalmaz
- Hozzájárul a szervezet energiatermeléséhez
- Fogyasztása örömforrást is jelenthet
Az élelmiszereket friss, feldolgozott vagy feldolgozatlan formában is fogyaszthatjuk. Fontos, hogy az ételek kiválasztása és fogyasztása nagyban befolyásolja az egészségünket, fejlődésünket, közérzetünket.
Tipikus élelmiszerek példák listája
- Gyümölcsök: alma, körte, banán, barack, szőlő
- Zöldségek: sárgarépa, burgonya, paprika, paradicsom, brokkoli
- Húsfélék: csirke, sertés, marha, bárány
- Halak és tenger gyümölcsei: lazac, tonhal, garnéla
- Gabonaalapú élelmiszerek: kenyér, rizs, tészta, zab
- Tejtermékek: tej, sajt, joghurt, vaj
- Tojás
- Magvak és olajos magvak: dió, mogyoró, napraforgómag
- Édességek, édességek: csokoládé, sütemény, fagylalt
- Italok: víz, gyümölcslé, tea, kávé
Az „élelmiszer” szó szinonimái magyarul
- Étel
- Élelem
- Táplálék
- Kaja (inkább informális/köznyelvi használatban)
- Cost (elavult, főként irodalmi nyelvben)
Összegzés:
Az élelmiszer az élet alapja, energiát, tápanyagot és örömet szolgáltat. Különböző formában és különféle alapanyagokból készülhet, és a magyar nyelvben több kifejezés, szinonima is létezik rá. Az egészségtudatos választás és változatosság kulcsa a megfelelő táplálkozásnak!