dödölle

2 perc olvasás

A dödölle egy hagyományos magyar étel, amely elsősorban a Nyugat-Dunántúlon, Zala, Vas és részben Somogy megyében ismert és kedvelt. Nagyon egyszerű, szegényes alapanyagokból készül, tipikus „paraszti” fogás, ami a magyar konyha egyik különlegessége. A dödölle egyfajta burgonyás galuska, amelyhez főtt, tört krumplit kevernek liszttel, majd kis galuskákat, gombócokat formálnak belőle, és általában zsírban pirított hagymával tálalják.

A dödölle tehát olcsó, laktató, gyorsan elkészíthető, elronthatatlan és nagyon finom étel – nem véletlenül vált sok generáció kedvencévé!


Dödölle összetevői és elkészítése (példák listában)

  1. Főtt krumpli (burgonya) – Az étel alapja, héjában vagy hámozva is főzhető.
  2. Liszt – A tört, forró krumplihoz keverik, amiből egy sűrű masszát kapunk.
  3. – Az ízesítéshez, elengedhetetlen.
  4. Pirított hagyma – Általában sertészsíron pirítják, de lehet olajjal is.
  5. Sertészsír vagy olaj – A hagyma pirításához, tálaláshoz is szokás locsolni rá.

Dödölle tálalási variációk

  • Önálló fogásként – Főként vacsorára, egyszerű feltéttel (tejföl, pirított hagyma).
  • Köretként – Pörköltek mellé, de gombás vagy vadas ételeket is jól kiegészít.
  • Variációk – Lehet benne pirított szalonna, kolbászdarabkák vagy akár sárgarépa is.

Szavak, amelyek hasonlítanak a dödölléhez (szinonimák és rokon ételek):

A magyar nyelvben szűkebb értelemben a dödöllének nincsen közvetlen szinonimája, mivel egy speciális vidéki ételről van szó. De vannak hasonló ételek, amelyek a technikában vagy alapanyagban egyeznek, ezért néha összekeverik vagy egyfajta alternatívája lehet:

  • Ganca
  • Gánica
  • Nyögvenyelő
  • Sterc vagy puliszka (de ezek inkább kukoricalisztből készülnek)
  • Krumpligombóc (de ennek a receptje eltérő, általában főzés után morzsolják lisztben)

Érdekesség

A dödölle gyakran szerepel vidéki gasztronómiai fesztiválokon, sok helyen dödöllefesztivált is rendeznek (pl. Zalaegerszegen), ahol többféle ízesítésben is megkóstolható. Az étel egyszerűsége ellenére ma is népszerű és igazi „komfort food”-nak számít a magyarok körében.


Összefoglalva:
A dödölle tipikusan magyar, tartalmas, egyszerű és laktató étel, mely a hagyományos paraszti konyha fontos része és különlegessége. Ha valaki magyar vidéki ízekre vágyik, ezt mindenképp érdemes kipróbálnia!

Legtöbbet keresett szavak és kifejezések

Legfrissebb szavak a szótárban

Megosztás
SzóLexikon
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.