A dödölle egy hagyományos magyar étel, amely elsősorban a Nyugat-Dunántúlon, Zala, Vas és részben Somogy megyében ismert és kedvelt. Nagyon egyszerű, szegényes alapanyagokból készül, tipikus „paraszti” fogás, ami a magyar konyha egyik különlegessége. A dödölle egyfajta burgonyás galuska, amelyhez főtt, tört krumplit kevernek liszttel, majd kis galuskákat, gombócokat formálnak belőle, és általában zsírban pirított hagymával tálalják.
A dödölle tehát olcsó, laktató, gyorsan elkészíthető, elronthatatlan és nagyon finom étel – nem véletlenül vált sok generáció kedvencévé!
Dödölle összetevői és elkészítése (példák listában)
- Főtt krumpli (burgonya) – Az étel alapja, héjában vagy hámozva is főzhető.
- Liszt – A tört, forró krumplihoz keverik, amiből egy sűrű masszát kapunk.
- Só – Az ízesítéshez, elengedhetetlen.
- Pirított hagyma – Általában sertészsíron pirítják, de lehet olajjal is.
- Sertészsír vagy olaj – A hagyma pirításához, tálaláshoz is szokás locsolni rá.
Dödölle tálalási variációk
- Önálló fogásként – Főként vacsorára, egyszerű feltéttel (tejföl, pirított hagyma).
- Köretként – Pörköltek mellé, de gombás vagy vadas ételeket is jól kiegészít.
- Variációk – Lehet benne pirított szalonna, kolbászdarabkák vagy akár sárgarépa is.
Szavak, amelyek hasonlítanak a dödölléhez (szinonimák és rokon ételek):
A magyar nyelvben szűkebb értelemben a dödöllének nincsen közvetlen szinonimája, mivel egy speciális vidéki ételről van szó. De vannak hasonló ételek, amelyek a technikában vagy alapanyagban egyeznek, ezért néha összekeverik vagy egyfajta alternatívája lehet:
- Ganca
- Gánica
- Nyögvenyelő
- Sterc vagy puliszka (de ezek inkább kukoricalisztből készülnek)
- Krumpligombóc (de ennek a receptje eltérő, általában főzés után morzsolják lisztben)
Érdekesség
A dödölle gyakran szerepel vidéki gasztronómiai fesztiválokon, sok helyen dödöllefesztivált is rendeznek (pl. Zalaegerszegen), ahol többféle ízesítésben is megkóstolható. Az étel egyszerűsége ellenére ma is népszerű és igazi „komfort food”-nak számít a magyarok körében.
Összefoglalva:
A dödölle tipikusan magyar, tartalmas, egyszerű és laktató étel, mely a hagyományos paraszti konyha fontos része és különlegessége. Ha valaki magyar vidéki ízekre vágyik, ezt mindenképp érdemes kipróbálnia!