Az “áfonya” szó a magyar nyelvben egy főnév, amely egy jól ismert, vadon termő bogyós gyümölcsöt jelent. Általában savanykás-édes íze és sötétkék, néha piros színe miatt ismert. A szó gyakran utal magára a növényre (Vaccinium fajok), valamint a rajta termő gyümölcsre is.
Tartalom
- Áfonya szó jelentése:
Egy alacsony termetű, erdei cserje termése, amely kis kerek, lédús bogyó; jellemzően sötétkék vagy piros színű. - Magyarázat:
Az “áfonya” mind a gyümölcsre, mind a növényre használatos elnevezés Magyarországon. - Felhasználás:
Fogyasztják nyersen, feldolgozva (dzsemek, lekvárok, sütemények), valamint gyógynövényként is ismeretes a jótékony hatásai miatt. - Társított növények:
Főleg erdőkben, savas talajon található meg, különösen a hegyvidékeken.
Áfonya típusok
- Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus):
Sötétkék, szinte fekete bogyót termő növény, a legismertebb fajta Magyarországon. - Vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea):
Apró, piros színű gyümölcs, kissé savanyú ízű. - Tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos):
Főleg mocsaras vidékeken élő faj, gyümölcse világosabb színű.
Példák használatra
- “Reggelire áfonyalekváros palacsintát ettem.”
- “Az erdőben sok áfonya terem júniusban.”
- “A fekete áfonya tele van antioxidánsokkal.”
Áfonya szó szinonimái
Az áfonyának nincs közvetlen, teljesen azonos jelentésű szinonimája magyarul, de néhány kapcsolódó kifejezés, amely hasonló bogyós gyümölcsöket jelöl:
- Bogyó (általánosabb kifejezés)
- Myrtilla (régebbi, irodalmi szó a fekete áfonyára)
- Kékbogyó (ritkán használt népnyelvi változat)
Összegzésként: Áfonya = bogyós, vadon termő gyümölcs, mely gasztronómiában és gyógyászatban is ismert. Leggyakrabban fekete vagy piros változata fordul elő.