A „sauté” egy francia kifejezés, amely azt jelenti, hogy gyorsan, magas hőfokon kevés zsiradékon való sütés, gyakran kevergetve vagy rázogatva az ételt. Általában zöldségek, húsok vagy halak elkészítésére használják, hogy megőrizzék az alapanyagok ízét és állagát.
sauté eredete
A „sauté” francia eredetű szó, jelentése „ugrani”. A konyhaművészetben a gyors, magas hőfokon történő pirítást jelenti, ahol az ételt gyakran dobálva forgatják.
Szófaj
Ige.
Szinonimák
Pirít, megforgat, serpenyőben süt.
Ellentéte
Nincs ismert ellentéte.
Példamondatok
– A vacsorához készítettünk egy gyors sauté zöldséget fokhagymával és olívaolajjal.
– A séf mesterien mutatta be, hogyan kell csirkemellet sautézni, hogy a hús omlós és ízletes legyen.
– A sauté technika révén a hagyma édes és karamellizált ízt kapott, ami tökéletesen kiegészítette az ételt.