E162 céklavörös, betanin

1 perc olvasás

E162, más néven céklavörös vagy betanin, egy természetes ételszínezék, amelyet elsősorban a céklából vonnak ki. Számos élelmiszeripari termékben használják, hogy élénk piros vagy lila színt adjanak nekik. Az E162 egy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező pigment, amely vízben oldódik, tehát könnyen használható különféle folyékony vagy nedves élelmiszerek színezésére. Mivel természetes eredetű, általában egészségesebb alternatívának tekintik a szintetikus festékekkel szemben. Az élelmiszerek mellett természetes kozmetikumokban és gyógyszerekben is alkalmazzák.

Példák, ahol E162 céklavörös, betanin található:

  • Gyümölcslevek és turmixok
  • Joghurtok és tejdesszertek
  • Cukorkák és édességek
  • Müzlik és energiaszeletek
  • Lekvárok és befőttek
  • Sovány húsáruk, mint a sonka vagy kolbász
  • Néhány salátaöntet

Ezen élelmiszerek esetében a céklavörös nemcsak a megjelenést fokozza, hanem a termékekben található antioxidánsok miatt táplálkozási előnyt is hordozhat.

Legtöbbet keresett szavak és kifejezések

Legfrissebb szavak a szótárban

Címkék
Megosztás
SzóLexikon
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.