Antociánok a növényi pigmentek egy csoportját alkotják, amelyek felelősek a piros, lila és kék színekért számos gyümölcsben, zöldségben és virágban. Ezek a vegyületek a flavonoidok családjába tartoznak, és fontos szerepet játszanak a növények védelmében és a fotoszintézis folyamatában. Emellett az antociánok erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, ami miatt az emberi egészség szempontjából is érdekesek. Az antioxidánsok segítenek a szabad gyökök semlegesítésében, ami hosszú távon csökkenti bizonyos betegségek kockázatát és lassíthatja az öregedés folyamatát.
Példák antociánokat tartalmazó élelmiszerekre:
- Áfonya
- Fekete szeder
- Cseresznye
- Szilva
- Padlizsán
- Piros káposzta
- Ribizli
- Szamóca
- Bodza
- Málna
Az antociánok tehát nemcsak a növények szépségéhez járulnak hozzá, hanem potenciális egészségügyi előnyökkel is bírnak, így érdemes ezeket a színes ételeket rendszeresen beépíteni az étrendünkbe.