Proust-effektus

1 perc olvasás

A „Proust-effektus” az az élmény, amikor egy szag vagy íz hatására váratlanul előtörnek régi emlékek. Ezt az élményt Marcel Proust, a híres francia író tette híressé, amikor az „Emlékek nyomában” című művében a madeleine sütemény íze felidézte gyermekkori emlékeit. A jelenség nagyon gyakori, és a tudósok mostanra már megértették, hogy az íz- és szagérzékelés erősebb kapcsolatban áll a memóriával, mint a többi érzékelés.

Példák a Proust-effektusra:

  1. Nagymama konyhájának illata: Egy sütemény, amelyet a nagymama sütött, és amely azonnal visszarepít a gyerekkor karácsonyi ünnepeire.

  2. Frissen vágott fű: Az a jellegzetes illat, ami eszünkbe juttatja gyermekkorunk nyarait, amikor a kertben játszottunk.

  3. Régi könyvek illata: Amikor a könyvtárban érezzük ezt a szagot, és eszünkbe jutnak az egyetemi éveink.

  4. Tengerparti szellő: Egy nyaraláson élt álmok és emlékek törnek felszínre, amikor megérezzük a sós tengeri levegőt.

  5. Fahéj illata: Az ünnepi szezon élményeit idézi fel, amikor iskolai ünnepségeken vagy otthon gyűltünk össze családdal.

Ez a bámulatosan erős kapcsolat az emlékekkel szorosan összefügg az agy limbikus rendszerének működésével, amely az érzelmi és emlékzeti folyamatok központja.

Legtöbbet keresett szavak és kifejezések

Legfrissebb szavak a szótárban

Megosztás
SzóLexikon
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.