A „Sake” szó japán eredetű, és a japán kultúrában fontos szerepet játszó rizsből készült alkoholos italra utal. Magyarul gyakran egyszerűen „szaké”-ként emlegetik. Az ital készítése során a rizst megfőzik, erjesztik, és végül leszűrik, hogy egy tiszta alkoholt tartalmazó ital jöjjön létre. Többféle stílusban készülhet, a szárazabbtól az édesebb variációkig. A szakét általában szobahőmérsékleten vagy enyhén felmelegítve fogyasztják, de hidegen is élvezhető. Az ital Japánban különféle eseményeken, ünnepeken szokásos, de világszerte is népszerűvé vált.
Példák a „sake” használatára:
- Italként: „A vacsorához egy üveg japán szakét választottam.”
- Kulturális eseményeken: „A hagyományos japán esküvőkön gyakran kínálnak szakét.”
- Ételek mellett: „A sushi mellé ideális választás egy pohár hideg szaké.”
- Ajándékként: „Egy üveg prémium szaké különleges ajándék lehet bármilyen alkalomra.”
- Főzési alapanyagként: „A japán ételek elkészítéséhez szakéval is ízesíthetjük a fogásokat.”