antioxidáns

1 perc olvasás

Az "antioxidáns" kifejezés olyan anyagokra utal, amelyek hozzájárulnak a szervezetben zajló oxidatív folyamatok lassításához vagy megakadályozásához. Ezek az anyagok megvédik a sejteket a szabad gyökök pusztító hatásaitól, amelyek károsíthatják a sejteket és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához, mint például a szívbetegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór. Az antioxidánsok tehát kulcsszerepet játszanak az egészség megőrzésében, az öregedés lassításában, és az immunrendszer támogatásában. Természetes formában számos gyümölcsben, zöldségben és más élelmiszerben megtalálhatóak. Az alábbiakban néhány gyakori antioxidáns példát sorolok fel:

  • C-vitamin: Található citrusfélékben, eperben, kivi-ben.
  • E-vitamin: Jelen van mandulában, mogyoróban, napraforgóolajban.
  • Beta-karotin: Sárgarépában, édesburgonyában (batáta), spenótban van jelen.
  • Lycopene: Paradicsomban, görögdinnyében található.
  • Flavonoidok: Megtalálhatóak a teában, különösen zöld teában, vörösborban.

Ezek az antioxidánsok ételeink ízvilágát is gazdagítják, így nemcsak az egészségünknek teszünk jót, de a kulináris élvezeteknek sem szabunk határt!

Legtöbbet keresett szavak és kifejezések

Legfrissebb szavak a szótárban

Megosztás
SzóLexikon
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.