Az "antioxidáns" kifejezés olyan anyagokra utal, amelyek hozzájárulnak a szervezetben zajló oxidatív folyamatok lassításához vagy megakadályozásához. Ezek az anyagok megvédik a sejteket a szabad gyökök pusztító hatásaitól, amelyek károsíthatják a sejteket és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához, mint például a szívbetegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór. Az antioxidánsok tehát kulcsszerepet játszanak az egészség megőrzésében, az öregedés lassításában, és az immunrendszer támogatásában. Természetes formában számos gyümölcsben, zöldségben és más élelmiszerben megtalálhatóak. Az alábbiakban néhány gyakori antioxidáns példát sorolok fel:
- C-vitamin: Található citrusfélékben, eperben, kivi-ben.
- E-vitamin: Jelen van mandulában, mogyoróban, napraforgóolajban.
- Beta-karotin: Sárgarépában, édesburgonyában (batáta), spenótban van jelen.
- Lycopene: Paradicsomban, görögdinnyében található.
- Flavonoidok: Megtalálhatóak a teában, különösen zöld teában, vörösborban.
Ezek az antioxidánsok ételeink ízvilágát is gazdagítják, így nemcsak az egészségünknek teszünk jót, de a kulináris élvezeteknek sem szabunk határt!