maltóz

1 perc olvasás

A maltóz, más néven malátacukor, egy diszacharid, amely két glükóz molekulából áll, és az élelmiszeriparban gyakran használt édesítőszer. Elsősorban akkor keletkezik, amikor a keményítőt lebontják a főzési vagy pékségi eljárások során, például sörfőzésnél vagy kenyérkészítésnél. A maltóz természetesen is megtalálható különféle italokban és készítményekben, például maláta italokban vagy sörökben.

Példák:

  • Sörfőzés: A sör alapanyagának, az árpának a csíráztatásakor a keményítő maltózzá alakul.
  • Kenyérkészítés: Az élesztő a tésztában levő maltózt hasznosítva serkenti a tészta kelését.
  • Cukorkák: Néhány cukorka előállításánál is használják a maltózt édességforrásként.

Kiegészítő Információ:

A maltóz kevésbé édes, mint a közönséges asztali cukor (szukróz), ezért gyakran használják olyan receptekben, ahol enyhén édes ízre van szükség.

Szinonimák:

  • Malátacukor

A maltóz fontos szerepet játszik nem csak az élelmiszeriparban, hanem az emberi szervezet glükóz anyagcseréjében is, mivel könnyen lebomlik glükóz molekulákra, amelyeket a szervezet energiaként használ fel.

Legtöbbet keresett szavak és kifejezések

Legfrissebb szavak a szótárban

Megosztás
SzóLexikon
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.