A „sakter” főleg a zsidó közösségeken belül ismert fogalom, ami a rituális mészárosra utal. A sakter olyan szakember, akinek az a feladata, hogy az állatokat a zsidó vallási előírásoknak megfelelően vágja le, biztosítva azok kóser hússá válását. Az eljárás szigorú szabályok szerint zajlik, és fontos szerepet játszik a zsidó táplálkozásban. A sakter munkája nagy pontosságot, szaktudást és vallási felkészültséget igényel, hiszen a nem megfelelően végzett vágás érvénytelenítheti a hús kóser státuszát.
Példák a „sakter” szó használatára:
- A közösség egyik legelismertebb saktere jött ma a városba.
- A sakter felelőssége, hogy az állatot egyetlen sima mozdulattal metélje el, hogy az ne szenvedjen.
- A kóserséggel foglalkozó tanfolyamon külön modult szenteltek a sakter tevékenységének.
- A sakter képzése során átfogó vallási és gyakorlati tudást sajátítanak el a diákok.
- Az étterem kóserségét a helyi sakter igazolta.
Ez a szó egy nagyon specifikus szerepet és foglalkozást takar, amely szorosan kapcsolódik a zsidó vallási hagyományokhoz és kultúrához.