Aszpartám

1 perc olvasás

Aszpartám egy mesterséges édesítőszer, amelyet széles körben használnak az élelmiszeriparban cukorpótlóként. Vegyi összetétele miatt alacsony kalóriaértékkel rendelkezik, így ideális választás azok számára, akik csökkenteni szeretnék a kalóriabevitelüket, de nem akarnak lemondani az édes ízekről. Általában diétás üdítőkben, cukormentes rágógumikban és egyéb alacsony kalóriatartalmú termékekben találkozhatunk vele. Az aszpartám íze hasonló a cukoréhoz, viszont annál sokkal erőteljesebb, így csak kis mennyiségre van szükség az édesség eléréséhez. Egészségügyi szempontból az aszpartám fogyasztása a legtöbb ember számára biztonságos, de egyesek, például a fenilketonuriában (PKU) szenvedők számára kerülendő.

Példák az aszpartám használatára:

  • Diétás kóla és más diétás üdítők
  • Cukormentes rágógumi
  • Alacsony kalóriatartalmú joghurtok
  • Cukormentes zselatin desszertek
  • Cukormentes cukorkák
  • Instant italporok
  • Édesítőszer csomagok kávéhoz vagy teához

Legtöbbet keresett szavak és kifejezések

Legfrissebb szavak a szótárban

Megosztás
SzóLexikon
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.