Az ammónium-glutamát egy szervetlen vegyület, amely az ammóniumból és a glutaminsavból származik. Az ammónium-ionok (NH4+) és a glutamát-ionok egyesülése révén jön létre. Az ammónium-glutamát főként az élelmiszeriparban használatos, elsősorban ízfokozóként és tartósítószerként. Bár nem annyira elterjedt, mint a nátrium-glutamát (MSG), hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, és bizonyos helyzetekben használják.
Ez a vegyület segít fokozni az ételek umami ízét, ami az öt alapíz egyike. Az umami ízvilágra jellemző egyfajta húsos, gazdag íz, amit az emberek gyakran élvezetesnek találnak. Az ételek ízének javításán túl az ammónium-glutamátot néhány gyógyszer- és biotechnológiai alkalmazásban is felhasználják.
Példák az ammónium-glutamát alkalmazására:
- Levesek és levesporok ízesítése.
- Készételek, például instant tészták ízfokozása.
- Szószok és mártások umami ízének kiemelése.
- Rágcsálnivalók, mint például chips-ek ízjavítása.
- Fagyasztott ételek tartósítása és ízesítése.
- Húsipari termékek, mint például kolbászok ízfokozása.
- Egyes erjesztett élelmiszerek előállításában.
- Speciális étrend-kiegészítők formulázásában.
Remélhetőleg ez a kis összefoglaló hasznos volt, ha bármilyen kérdésed van, szívesen segítek!