Ammónium-alginát a magyar nyelven egy természetes eredetű vegyület, amit gyakran használnak különböző iparágakban. Az alginát egy algából kivont poliszacharid, pontosabban barna algák sejtfalából származik. Az ammónium-alginát egy ammóniumsó formájában jelenik meg, melyet az élelmiszeriparban gélképző és sűrítő anyagként használnak. Ez a vegyület különösen hasznos az élelmiszerek textúrájának, stabilitásának és konzisztenciájának javítására. Az élelmiszerek mellett a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza különböző készítményekben.
Példák az ammónium-alginát felhasználására:
-
Élelmiszeripar:
- Fagylaltokban a krémesebb állag érdekében.
- Szószok és öntetek sűrítésére.
- Kenyerekben és péksüteményekben a tészta javítására.
-
Gyógyszeripar:
- Kapszulákban, lassú felszívódású gyógyszerek bevonásának részeként.
- Tabletták stabilizálására, hogy azok hosszabb ideig megőrizzék formájukat.
-
Kozmetikai ipar:
- Testápolási termékekben bőrhidratálóként.
- Arckrémekben és maszkokban a textúra javítására.
-
Egyéb felhasználások:
- Gyümölcsalapú zselékben és desszertekben kötőanyagként.
- Vegán sajtok állagának fejlesztésére.